Αναστήστε την μικρή οικογενειακή επιχείρηση

Η μικρή οικογενειακή επιχείρηση, αποτελεί την ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας.  Αυτό ίσχυε πάντα, σε μια χώρα όπου δεν έχει εκλείψει ακόμα η έννοια της γειτονιάς, της συνοικίας.

Τα τελευταία χρόνια, και ακόμα περισσότερο, μετά την έλευση του Μνημονιακού χειμώνα, η μικρή οικογενειακή επιχείρηση, αυτή που μπορεί να έθρεφε και να απασχολουσε και τρεις οικογενειες, σβύνει. Τα μικρά μαγαζιά κλείνουν υπό το βάρος της φορολογίας, των έκτακτων εισφορών, των υψηλότατων παγιων εξόδων.

Η μικρη οικογενειακή επιχείρηση έχει ορισμένα χαρακτηριστικά τα οποία δεν της επιτρέπουν να επιβιώσει στο παρόν επιχειρηματικό περιβάλλον. Καταρχάς εκ προοιμίου παρανομεί καθώς πολλές φορές τον επιχειρηματία, τον βοηθάνε σύζυγος, παιδιά, εγγόνια. Αν κάποιοι από αυτους εργάζονται στο Δημόσιο, είναι άμεσα παράνομοι. Για όλους αυτους πρέπει ο επιχειρηματίας να προχωρήσει σε πρόσληψη και ασφάλιση. Ειναι γνωστό ότι παλιά ελάχιστοι τα έκαναν αυτά, τα τελευταία χρόνια όμως, η φορολογική επιδρομή και οι συχνότατοι έλεγχοι γονάτισαν τις επιχειρήσεις αυτές, που ειτε αναγκάστηκαν να συμμορφωθούν εκτοξέυοντας τα κόστη τους, είτε έκλεισαν υπό το βάρος των προστίμων.

Τα έξοδα στα οποία μπαίνει ένας νέος επιχειρηματίας που θέλει να ανοιξει ενα μικρό μαγαζί είναι τεράστια. Η λογιστική οργάνωση που απαιτείται, οι εισφορες σε Ταμεία και επιμελητήρια, τα δημοτικά τέλη, καθιστουν την έναρξη επιχείρησης τόλμημα για λίγους.

Εδώ χρειάζεται τόλμη.  Οι γόρδιοι δεσμοί κόβονται, δεν λύνονται. Η μικρή οικογενειακή επιχείρηση πρέπει να επιβιώσει για να επιτελεί τον κοινωνικό και οικονομικό της ρόλο.  Αυτός είναι σαφώς σημαντικότερος στόχος από την μέχρι κεραίς λογιστική απεικόνιση. Προς την κατεύθυνση αυτη θα μπορουσαν να γίνουν τα εξής:

  •          Για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της επιχείρησης πλήρης απαλλαγη από κάθε ασφαλιστική εισφορά για τον επιχειρηματια, δημοτικό τέλος και  φόρο εκτός του ΦΠΑ. Ειδικά για τις νέες επιχειρήσεις, και για τα πρώτα 3 χρόνια ο ΦΠΑ θα είναι 5%.
  •        Σύζυγοι και άγαμα τέκνα εώς 25 ετών εργάζονται στην επιχείρηση χωρίς υποχρεωτική ασφάλιση και χωρίς να πληρώνουν φόρο για τυχόν εισόδημα
  •        Στον 2ο χρόνο λειτουργίας,  επιβάρυνση με το 50% των φόρων, των εισφορών και των τελών
  •          Για όλες τις καινούριες οικογενειακές επιχειρήσεις απλοποιείται ο ΚΒΣ με την χρήση της συγχρονης τεχνολογίας. Ειδικά POS τερματικά θα μεταδίδουν Online στο ΚΕΠΥΟ  τις αποδείξεις του επιχειρηματία. Μέσω του ίδιου POS o επιχειρηματίας θα καταχωρεί για κάθε του δαπάνη το ΑΦΜ, τον αριθμό Τιμολογίου και το ποσό του ΦΠΑ. Ετσι θα  υπολογίζεται αυτόματα ο ΦΠΑ και θα αποστέλλεται κάθε τρίμηνο ειδικό εκκαθαριστικό σημείωμα στον επιχειρηματία.
  •         Ειδική φορολογική κλιμακα
  •         Διαδικασία έναρξης στα ΚΕΠ σε μια μέρα.
  •          Ειδικό, κατανοητό και εύχρηστο εγχειρίδιο στο οποίο να περιγράφονται τυχόν υγειονομικού χαρακτήρα υποχρεώσεις καθώς και κανονισμοί ασφαλείας. Ο επιχειρηματίας θα στήνει την επιχείρηση του σύμφωνα με αυτό, θα κάνει έναρξη και εντός 5 ημερών κλιμάκιο του υγειονομικού και της πυροσβεστικής θα κάνει έναν πρώτο έλεγχο υποδείξεων. Ένα μήνα μετά θα επαναλαμβανεται ο έλεγχος.

 

Με μέτρα σε αυτήν την κατεύθυνση, θα ξαναδημιουργηθουν οι συνθήκες εκείνες υπό τις οποίες οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις άνθισαν στο παρελθόν. Γιατί αυτές είναι η δύναμη της ελληνικής οικονομίας και όχι οι ξενόφερτες πολυεθνικές.

Advertisements


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s