Οι 18 προτάσεις Σαμαρά- Η αποδόμηση της προεκλογικής μπουρδολογίας 3: Μέτρα που δεν απαιτουν Διαπραγματευση

Σε συνεχεια της αποδόμησης των εξαγγελιών του κ. Σαμαρά στο ΕΒΕΑ για την ανεργία και τα μέτρα που θα επαναδιαπραγματευθεί με την Τρόικα, συνεχίζουμε με τα μέτρα που δεν χρειάζονται διαπραγματευση, εδώ ο σχολιασμός θα γίνει μέτρο-μετρο:

 

Ενδέκατο: Μέτρα για τους δανειολήπτες: Ρύθμιση του τρόπου αποπληρωμής χρεών των νοικοκυριών σε τράπεζες, έτσι ώστε η μηνιαία δόση να μην ξεπερνά ποσοστό 30% του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Κι εφ’ όσον έχουν χάσει την εργασία τους ή την επιχείρησή τους, να μπορούν να πληρώνουν μόνον τόκους για δύο ή τρία χρόνια.

Σχόλιο : Καθαρή προεκλογικη αερολογία. Απευθύνεται στα νοικοκυριά και λέει αυτό που θέλουν να ακούσουν. Το πώς θα το επιβάλλετε στις τράπεζες, αν το έχετε συζητησει κλπ, ουτε λέξη. Για μια πλήρη αντίστοιχη μη κομματική πρόταση δείτε εδώ.

* Δωδέκατο: Αναστολή των συνεπειών εγγραφής στον Τειρεσία, για όσους γράφτηκαν την τελευταία διετία.

Σχόλιο: Επίσης προεκλογική εξαγγελία που δεν ειναι καν αρκετη. Στην κατάσταση που φτασαμε θα πρέπει να μπει ένα όριο ποσού μέχρι το οποίο όλοι θα σβησθουν από τον Τειρεσία

* Δέκατο τρίτο, για τη ρευστότητα: Αμέσως μετά την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εξασφαλίζουμε ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και ειδικότερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. που δημιουργούν το 70% των θέσεων εργασίας. Η ρευστότητα αυτή θα προέλθει από το «ειδικό εργαλείο ρευστότητας», που θα δημιουργηθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας (της EIB), με εγγυοδοσία από τα αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Και με κεφάλαια που θα περισσέψουν από τα 50 δισεκατομμύρια επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αλλά και με ειδικά προγράμματα για τους μικρομεσαίους (ΕΤΕΑΝ κλπ.). Κι από ειδικό αναπτυξιακό Ταμείο για τη χρηματοδότηση της Οικονομίας.
Βασικός μηχανισμός αποκατάστασης της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, ωστόσο, είναι η επιστροφή των καταθέσεων. Και εδώ θα συμβάλει η πρόταση του Ιταλού Πρωθυπουργού Μόντι, για πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησής τους. Ώστε να αποτραπεί η συνεχής αιμορραγία από τις χώρες του Νότου, στις χώρες του Βορρά.

Σχόλιο : Για να λειτουργήσουν όλα αυτά χρειάζεται σωστή διοικητική οργάνωση και μηδενική διαφθορά. Επειδή δεν αναφέρετε λέξη για αυτά σας υπενθυμίζουμε ότι το κράτος που οδήγησε στο ΔΝΤ ο κ. Παπανδρέου ειναι αυτο που ο κ. Καραμανλης και το κόμμα σας ΔΕΝ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΕ.

* Δέκατο τέταρτο: εφαρμογή του αναγκαίου και δίκαιου συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο, που θα απελευθερώσει και ρευστότητα για την αγορά.

Σχόλιο: Επισης προεκλογική φούσκα από την στιγμή που θα στερήσει πόρους από το κράτος. Εκεί θα παρέμβει η Τρόικα και θα ζητήσει αντισταθμιστικά μέτρα. Σαφώς και να γίνει συμψηφισμός. σαφώς και να πληρώσει το κράτος τα χρεωστούμενα, αλλά  κ. Σαμαρά ξεχνάτε τον Δερβέναγα για τον οποίο και ο ίδιος υπογράψατε.

* Δέκατο πέμπτο: Άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αποδέσμευση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Γιατί χωρίς τέτοιες νομοθετικές πρωτοβουλίες δεν μπορεί να γίνει τίποτε:
Να ξεκαθαρίσουν οι τίτλοι, να προσδιοριστούν χρήσεις γης και συντελεστές δόμησης, ώστε να μπορέσουν να υπάρξουν επενδυτικά σχέδια και να αρχίσει η αξιοποίηση. Μη ξεχνάμε ότι το κράτος μπορεί να δημιουργεί υπεραξίες γης νομοθετώντας!

Σχόλιο : Εδώ η υπόσχεση απευθύνεται σους δανειστές. Θα θεκαθαρίσουμε την περιουσία μας για να μην έχετε προβλήματα στην αξιοποίηση της όταν την εκποιήσουμε.

* Δέκατο έκτο: Να προωθήσουμε αποφασιστικά τις αποκρατικοποιήσεις και πέρα από τις προβλέψεις της δανειακής σύμβασης. Για παράδειγμα, το λειτουργικό κομμάτι των σιδηροδρόμων. Για το οποίο έχουν εκφράσει ενδιαφέρον και Γάλλοι και Ρώσοι και Κινέζοι. Γιατί οι σιδηρόδρομοι σήμερα επιβαρύνουν το Δημόσιο με 800 εκατομμύρια έλλειμμα κάθε χρόνο. Ενώ, αν ιδιωτικοποιηθούν, μπορεί να εξαλειφθεί αυτό το έλλειμμα και να έλθουν επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.
Το ίδιο ισχύει για συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών και περιφερειακών αεροδρομίων. Μπορούμε έτσι και το έλλειμμα να μειώσουμε και νέες περικοπές μισθών και συντάξεων να αποφύγουμε. Και τους πάντες να πείσουμε ότι τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η Ελλάδα τις εννοούμε και τις προωθούμε…

Σχόλιο: Τι θα πει πέρα από τις προβλέψεις της δανειακής σύμβασης;  Η δανειακή σύμβαση προβλέπει να αποκρατικοποιηθουν σχεδόν τα πάντα. Δεν καθορίζει τι. Καθορίζει ποσά. Και είναι ντροπή να λέτε ότι θα πουλήσουμε λιμάνια και αεροδρόμια για να μην κοπουν άλλο οι μισθοί. Συνεχίστε το ξεπούλημα κ. Σαμαρά.

Δέκατο έβδομο: πέρα από την Οικονομία, Πολιτική για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη. Και για την ανακοπή της λαθρομετανάστευσης: καλύτερη φύλαξη των συνόρων, απομάκρυνση των λαθρομεταναστών από τα αστικά κέντρα, χτύπημα του παραεμπορίου και μαζικό επαναπατρισμό των λαθρομεταναστών με κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Που ήδη συζήτησα με Προέδρους και Πρωθυπουργούς της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας και της Κύπρου.
Αλλά και μέτρα ασφαλείας, πέρα από την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, όπως αποκάλυψη των κουκουλοφόρων και χτύπημα του οργανωμένου εγκλήματος, που οργιάζει. Αλλά και της λεγόμενης «χαμηλής εγκληματικότητας», που είναι διάχυτη παντού…

Σχόλιο: Να υποθέσουμε ότι πέρα από τις παραπάνω ευχές έχετε και συγκεκριμένο τρόπο να τα κάνετε όλα αυτά; θα μας τον πείτε; ή θα περιοριστείτε στην άρση των αδικιών στους μισθους των αστυνομικών

Σημειώστε πως όσοι ετοιμάζουν μονομερή καταγγελία της δανειακής σύμβασης, προστάτευαν τους κουκουλοφόρους και θέλουν να δώσουν και άσυλο και επίδομα ανεργίας σε εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες. Σε μιαν Ελλάδα που έχει ήδη πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους…

Σχόλιο : Να σας ρωτήσω κ. Σαμαρά, ποια κόμματα κυβέρνησαν από το 90; Να σας ρωτήσω πως μπήκαν και από που οι λαθρομετανάστες; Να σας ρωτήσω ποια κόμματα κυβερνουσαν την Ελλάδα τα τελυταια 22 χρόνια και κατέντησαν τα σύνορα της δαντέλα; Να σας ρωτήσω για το Δουβλίνο 2; Να σας ρωτήσω πως έφθασαν οι άνεργοι στους 1.000.000;

* Και τέλος, δέκατο όγδοο: η επίσπευση της ανακήρυξης ΑΟΖ! Ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον υποθαλάσσιο ενεργειακό πλούτο μας.

Σχόλιο: Μια γραμμη μόνο για την ΑΟΖ; μία; Ούτε Λέξη για την αμυντική θωράκιση που θα χρειαστεί η ΑΟΖ; Ούτε λέξη για τις συνεργασίες που θα απαιτηθουν; Ούτε λέξη για αγωγους;

Γενικό σχόλιο: Από τις εξαγγελίες σας καταλαβαίνει κανείς ότι βασικό πηρύνας της πολιτκής σας είναι η ανάπτυξη. Ανάπτυξη όμως χωρίς παραγωγή δεν γίνεται. Δεν αναφέρατε λέξη για την τόνωση της παραγωγής, δεν αναφε΄ρατε λέξη για το ποια συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας θα αναδέιξετε, δεν αναφέρατε λέξη για την τόνωση της αγροτικής παραγωγής, δεν είπατε λέξη για την ενεργειακή εξάρτηση της χωρας. Ειστε οικονομόλογος και δεν ειπατε λέξη για το πως θα μειώσετε το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών που αποδεικνύει την εξάρτηση της οικονομίας από τις εισαγωγές. Δεν αναφέρατε λέξη για το πως θα σταματήσετε τη φυγή των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια, για το πως μπορούμε να ενισχύσουμε και να αξιοποίησουμε την Ελληνική Αμυντική και Φαρμακευτική Βιομηχανία. Δεν είπατε κουβέντα για τον ρόλο που θα παίξει η Παιδεία στην αναπτυξη. Δεν λέτε κουβέντα για το πως στα πλαίσια του μνημονίου θα εφαρμόσετε όλα αυτά, οταν δεσμευεστε ενυπόγραφα;

Κυριε Σαμαρά, το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν έχετε όραμα για τον τόπο. Το προεκλογικό σας παραλήρημα στο ΕΒΕΑ ειναι απλά μια απαγγελία 18 μέτρωνπου δέν εχουν έναν κοινό πυρήνα, ένα όραμα, έναν Εθνικό Στόχο.  Αν για εσας Ελλάδα ειναι οι Έλληνες αλλά χωρίς ελληνικά λιμανια, αεροδρόμια, ορυκτό πλούτο και ενεργεια, αν για εσάς φιλελευθερισμός σημαίνει μια Ελλάδα με Έλληνες Ευέλικτα εργαζόμενους σε Ευρωπαικές Επιχείρήσεις αξιοποίησης της Ελληνικής Περιουσίας, λυπάμαι αλλά θα πρέπει να βρείτε και Έλληνες που να ταιριάζουν σε αυτην σας την προδιαγραφή.

Advertisements

2 Σχόλια on “Οι 18 προτάσεις Σαμαρά- Η αποδόμηση της προεκλογικής μπουρδολογίας 3: Μέτρα που δεν απαιτουν Διαπραγματευση”

 1. Ο/Η Peg λέει:

  Για να σε βοηθήσω στην αποδόμηση σχετικά με τα δάνεια:
  Αυτό που με επιμέλεια κρύβουν είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των στεγαστικών δανείων είναι των τελευταίων ετών. Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι οι τόκοι αποτελούν και το μεγαλύτερο ποσοστό της μηνιαίας δόσης καθώς όλα τα δάνεια στα πρώτα χρόνια αποπληρώνουν τόκους και όχι κεφάλαιο.Άρα, το να υπόσχονται πληρωμή μόνο των τόκων ουσιαστικά σημαίνει ότι η μηνιαία δόση του στεγαστικού είναι κατά ελάχιστα μειωμένη (50-100 περίπου ευρώ σε μια μηνιαία συνολική δόση της τάξης των έως €1000) και το πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει εφόσον οι περισσότεροι πια δανειολήπτες είμαστε είτε άνεργοι είτε υποαπασχολούμενοι με εισόδημα που δεν επαρκεί ούτε για τα βασικά έξοδα. Επιπλέον, όταν δεν είσαι επίσημα άνεργος αλλά υποαπασχολούμενος (αφού φυσικά και δε βρίσκεις δουλειά όσα πτυχία και εμπειρία αν έχεις στο ενεργητικό σου) η τράπεζα δεν σου αναγνωρίζει το γεγονός ότι τα έσοδά σου δεν αρκούν ούτε για να ζήσεις.
  Ευχαριστώ για το χρόνο σου. Ελπίζω να βοήθησα κάπως.

  • Ο/Η johnanagnostos λέει:

   Είναι απόλυτως σωστά όλα αυτά που λές. Ξέρω από μέσα πως αντιμετωπίζονται τα δάνεια από τις τράπεζες καθώς κα τι ρυθμίσεις γίνονται, και με τι γνωμονα γίνονται. Εδω θα δεις την διαφορα μεταξυ της προεκλογικής μπουρδολογίας και της σοβαρής πρότασης.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s