Οι 18 προτάσεις Σαμαρά- Η αποδόμηση της προεκλογικής μπουρδολογίας 2: Μέτρα που απαιτουν Διαπραγματευση

Ο κ. Σαμαρας στηρίζει το προγράμμα του σε 10+8 προτάσεις. Οι 10 που θα σχολιάσουμε εδω θα τεθούν προς διαπραγμάτευση με την ΤΡΟΙΚΑ. Ας δούμε τι λέει ο κ. Σαμαρας:

«Ξεκινάμε απαντώντας στο ερώτημα: τι θα επαναδιαπραγματευθούμε άμεσα:

* Πρώτον — αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων στα επίπεδα που ήταν το 2009. Ακόμα αποκατάσταση των πολυτεκνικών επιδομάτων, στα επίπεδα του 2009. Και αποκατάσταση της εξισωτικής για τους κτηνοτρόφους.
— Αποκατάσταση ειδικών μισθολογίων αστυνομικών, που βρίσκονται σε ενεργό υπηρεσία και – σε πρώτη φάση- των χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας.
Θα γίνει αμέσως μετά η προσπάθεια για τους υπόλοιπους.
— Αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν από το κούρεμα του χρέους φυσικά πρόσωπα (ομολογιούχοι) και ασφαλιστικά ταμεία: Σχετική βιώσιμη πρόταση έχει συζητηθεί με τους εκπροσώπους των ενδιαφερομένων. Η τρέχουσα τιμή των ομολόγων καθιστά πολύ ικανοποιητική την πρόταση, χωρίς να επιβαρύνει το Δημόσιο, ενώ δίνει διέξοδο και στα ασφαλιστικά ταμεία και στους ιδιώτες ομολογιούχους. Και υπάρχει και θετική γνωμοδότηση από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους.

* Δεύτερο: Επέκταση του επιδόματος ανεργίας κατά ένα χρόνο ακόμα, στα δύο χρόνια, έστω και με τη μορφή προγραμμάτων επανεκπαίδευσης. Αυτό μπορεί να χρηματοδοτηθεί από αδιάθετα κοινοτικά κονδύλια.

* Τρίτο: Έκτακτο επίδομα ανεργίας και για μη μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους ή καταστηματάρχες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους και δεν δικαιούνται σήμερα κανένα βοήθημα, εφ’ όσον βέβαια βρίσκονται κάτω από ένα εισοδηματικό όριο. Κι αυτό από ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν μείνει αδιάθετα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αυτά τα επιδόματα για όσους έχασαν τα πάντα, εγώ θα δώσω μεγάλη προσωπική μάχη.

* Τέταρτο: να ρυθμιστούν οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις των επομένων μηνών. ΕΤΑΚ του 2009, Έκτακτη εισφορά που μπήκε από τον κ. Παπακωνσταντίνου το 2009, ΦΜΑΠ του 2010 και 2011, και φόρος εισοδήματος με μειωμένες απαλλαγές για το 2011. Ώστε να μην ξεπερνούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις το 25% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος και να μετακυλήσουν τα υπόλοιπα αργότερα, ακόμα και στα επόμενα δύο χρόνια.

* Πέμπτο: Να μην πέσουν άλλο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Διαφωνούμε με την ιδέα ότι, για να υπάρξει Ανάπτυξη χρειάζονται ακόμα χαμηλότεροι μισθοί. Η Βουλγαρία δεν είναι… «πρότυπο ανταγωνιστικότητας» και Ανάπτυξης.
Στηρίζουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Για τη «μετενέργεια» ζητάμε επαναφορά της στα προηγούμενα χρονικά όρια, δηλαδή στους 6 μήνες (από τους 3 μήνες που είναι τώρα). Στο μεταξύ, θα ζητήσουμε, επίσης, να παγώσουν οι μισθοί στα τωρινά επίπεδα, μέχρι να υπάρξει νέα συμφωνία ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες.

* Έκτον: μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση των εσόδων, σταδιακή άνοδος του αφορολόγητου ορίου από τις 5.000 σήμερα στις 8.000 για την επόμενη χρονιά και στις 10.000 χιλιάδες για τη μεθεπόμενη.

* Έβδομο: αντικατάσταση του περιβόητου χαρατσιού από νέο διευρυμένο ΕΤΑΚ, πιο δίκαιο, πιο αναπτυξιακό και υποφερτό για όλους.

* Όγδοο: Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών:
— Με πρώτο βήμα, τη μείωση του Φόρου για Νομικά πρόσωπα – εταιρίες και επιχειρήσεις – στο 15% για την επόμενη χρονιά.
— Επίσης άμεση μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση στο 9% (από το 23% που βρίσκεται σήμερα).
— Με επόμενα βήματα (για τις επόμενες τρείς χρονιές), τη σταδιακή μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 19%, του μεσαίου από 19% στο 9% και του χαμηλού από το 6,5% στο 5% (για το συνολικό τουριστικό πακέτο)
— Τέλος, με τη σταδιακή μείωση του ανώτατου συντελεστή για τα Φυσικά πρόσωπα στο 32% (από 45% που φτάνει σήμερα).
Μη ξεχνάμε ότι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών από το 2010 μέχρι σήμερα, προκάλεσε μείωση των φορολογικών εσόδων κατά 9%! Αυτή την τάση πρέπει να αντιστρέψουμε…
Σημειώστε, πως όσοι μιλούν για μονομερή καταγγελία της δανειακής σύμβασης, μας εξαγγέλλουν ήδη από την τηλεόραση νέους φόρους. Στις καταθέσεις, στα εισοδήματα, στην περιουσία, παντού…
Τα ακούει ο κόσμος και τρομάζει. Οι ίδιοι τον τρομοκρατούν!

* Ένατο: η περικοπή 11,7 δισεκατομμυρίων δημοσίων δαπανών για 2013-14 – να επεκταθεί για δύο ακόμα χρόνια. Ως το 2016 τουλάχιστον.
Έτσι στον επόμενο Προϋπολογισμό του 2013, θα θεσπίσουμε περικοπές 3,5 δισεκατομμυρίων κι όχι 7,5 όπως θα συνέβαινε, αν το πρόγραμμα είχε διετή διάρκεια.
Η χρονική επέκταση του προγράμματος θα επιτρέψει να γίνουν περικοπές από σπατάλη και διαφθορά, όχι από μισθούς και συντάξεις.

* Δέκατο: πέρα από τον κανόνα 1 προς 10, επαναφέρουμε τη δική μας πρόταση για το πλεονάζον προσωπικό από οργανισμούς του Δημοσίου, που συγχωνεύονται και καταργούνται: Να μην απολύονται, αλλά να μπαίνουν σε ειδικό καθεστώς για τρία χρόνια τουλάχιστον. Θα παίρνουν το βασικό τους μισθό και τις εργοδοτικές εισφορές στα Ταμεία τους.
Και σε μια τριετία – μέχρι τετραετία – θα μπορούν να βρουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα, από την Οικονομική Ανάπτυξη, που θα έχει προκύψει στο μεταξύ.

Κεντρική μας πολιτική είναι: όχι άλλες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, όχι άλλοι φόροι, κι όχι άλλη περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που το έχουν κόψει 10 φορές από τις αρχές του 2010. Και συνεχίζουν να το κόβουν…
Φορολόγηση σε εισοδήματα που δεν υπάρχουν, με τεκμήρια και χαράτσια, δεν πάει άλλο!
Σημειώστε πως όσοι μιλούν για μονομερή καταγγελία της δανειακής σύμβασης, οδηγούνται σε ρήξη με τους εταίρους μας που χρηματοδοτούν σήμερα τα ελλείμματά μας. Και θα αναγκαστούν σε νέες οριζόντιες περικοπές μισθών, συντάξεων, περίθαλψης, κοινωνικής προστασίας και δημοσίων επενδύσεων…»

Πρώτον, στα μέτρα αυτα υπάρχει μια μαγική λέξη που κρύβει μέσα της πολλές άλλες. Η λέξη διαπραγμάτευση, προϋποθέτει διαπραγματευτική ισχύ, διαπραγματευτική γραμμή, κόκκινες γραμμές, εναλλακτικές προτάσεις.
Η διαπραγματευτικη ισχύς εκπορεύεται απο τα διακύβευματα. Με την ανακοινωση των 10 αυτών μέτρων δημόσια, ο κ. Σαμαρας τα θέτει σαν θέματα και στην Τρόικα. Τι θα χάσει η Τρόικα αν αρνηθει ένα ή και όλα τα 10 θέματα; Γιατι να διαπραγματευθεί η Τρόικα όταν η ΝΔ έχει δηλώσει σταθερά ότι θα μείνουμε στο ευρω παση θυσία . Διευκρινίζω: δεν λέω ότι θα πρέπει σώνει και καλα να φύγουμε, αλλα είναι το μόνο που φοβούνται και αυτο το πάση θυσία το αναιρεί άμεσα.
Η διαπραγματευτική γραμμή, περιλαμβάνει τα επιχειρήματα. «Ωραία,»θα πουν οι Τροικανοι, «θέλετε αυτά. Γιατι; Τι άμεσο οικονομικο αποτέλεσμα θα έχουν πέρα από την ικανοποίηση των ψηφοφόρων σας; Κάποια απο αυτα τα μέτρα σας επιβλήθηκαν γιατι με σωστή και πλήρη εφαρμογή έχουν άμεσα ταμείακα αποτελέσματα. Με τι μέτρα θα τα αντικαταστησετε;»
Οι κόκκινες γραμμές είναι τα όρια που θα βαζατε αν βάζατε. Τι θα κάνετε αν η Τρόικα αρνηθει ένα η περισσότερα; Τι θα κάνετε αν αρνηθούν την αποκατάσταση των αδικιών; Ξέρουμε τι θα κάνετε. Θα πείτε: «μένουμε στο ευρω παση θυσία» θα σκύψετε το κεφάλι και θα μας πείτε με σπαράξικαρδιο ύφος: «έκανα ότι μπορούσα, έδωσα μάχη». Το κακό είναι ότι το ξέρουν και οι Τροικανοι και έτσι η διαπραγμάτευση χάνει το νόημα της.
Τέλος, δεν μας λέτε τι μέτρα άμεσης απόδοσης θα αντικαταστήσουν αυτα που θέλετε να κατάργησετε και ποιο είναι το plan b αν κάτι παει στραβά;
Πάμε τώρα και στα μέτρα ένα ένα:
Η αποκατάσταση των αδικιών, οι ρύθμιση των χαρατσιών και η μη μείωση των μισθών τελούν υπο την αίρεση της επιτυχίας της διαπραγμάτευσης. ΟΛΟΙ τα θελουμε μόνο που κάποιοι τα βάζουν πάνω απο το μνημόνιο. Όχι εσείς βέβαια.
Μια παρατήρηση ακόμα: η αποκατάσταση των αδικιών στους αστυνομικούς είναι για αλιεία ψήφων απο μια κατα κύριο λόγο ακροδεξιά δεξαμενή; Η και για να μας δέρνουν χωρίς αντιμνημονιακα κωλύματα;
Η μείωση του υψηλού φορολογικού συντελεστή είναι κάτι που δημιουργεί απορία : γιατι δεν μείωνετε το φορολογικό συντελεστή στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα;
Η μείωση του ΦΠΑ και η επιμήκυνση του προγράμματος είναι πάλι υπο αίρεση, ενώ την εφεδρεία δεν θα τη σχολιάσω ως μετρό παρα με αυτο: είναι ντροπή να απολυετε στην ουσία αθώους ανθρώπους ( πλεοναζον; Ποιος το κρίνει;) υποσχόμενοι ότι η ανάπτυξη που ΘΑ φέρετε σε 4 χρόνια θα τους βρει δουλειά.

Εκτός από Ηγέτης χωρίς οραμα, είστε οικτρός διαπραγματευτής ( φαίνεται απο τα λάθη που κάνετε πριν κάν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση) και ρηχός, χώρις φαντασία πολιτικός.

Advertisements

3 Σχόλια on “Οι 18 προτάσεις Σαμαρά- Η αποδόμηση της προεκλογικής μπουρδολογίας 2: Μέτρα που απαιτουν Διαπραγματευση”

  1. […] λένε ελάχιστα για την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας. Στα 18 σημεία που εξήγγειλε ο κ. Σαμαράς δεν υπάρχει παρα μια αναφορα, μίας σειράς στην ΑΟΖ. […]

  2. […] εξαγγελιών του κ. Σαμαρά στο ΕΒΕΑ για την ανεργία και τα μέτρα που θα επαναδιαπραγματευθεί με την Τρόικα, συνεχίζουμε με τα μέτρα που δεν χρειάζονται […]

  3. […] λένε ελάχιστα για την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας. Στα 18 σημεία που εξήγγειλε ο κ. Σαμαράςδεν υπάρχει παρα μια αναφορα, μίας σειράς στην ΑΟΖ. […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s