Οι 18 προτάσεις Σαμαρά- Η αποδόμηση της προεκλογικής μπουρδολογίας 1: Ανεργία-ΕΣΠΑ-Ευροομολογα

Παραθέτω αυτούσιο απόσπασμα απο την παρουσίαση των 18 προτάσεων Σαμαρα. Ακολουθεί ο σχολιασμός:

«Από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ θα ξεμπλοκάρουν μεγάλα έργα υποδομής, οι αυτοκινητόδρομοι, μαρίνες στα νησιά και στα παράλια, ενεργειακές μονάδες, έργα νέων τουριστικών υποδομών. Κι από τη ρευστότητα που θα προκύψει, θα σωθούν δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σήμερα βρίσκονται στα όρια. Και θα μπορέσουν να δοθούν νέα κατασκευαστικά δάνεια για να δουλέψει η οικοδομή. Η σπουδαιότερη «ατμομηχανή» μας. Και τα 130 επαγγέλματα που συνδέονται μαζί της και σήμερα έχουν παραλύσει…
* Αφού, λοιπόν, σταματήσουμε την άνοδο της ανεργίας, ως τα τέλη αυτής της χρονιάς και διασωθούν εταιρίες και θέσεις εργασίας, που σήμερα κινδυνεύουν,
* Αμέσως μετά, στο πρώτο εξάμηνο του 2013, θα δοθεί έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
* Ως τα μέσα της επόμενης χρονιάς, ένα χρόνο από σήμερα, μπορούν να έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον 150 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας! Ανάλογα, βέβαια με το ρυθμό εκταμίευσης του ΕΣΠΑ.
* Και διπλάσιες στον επόμενο χρόνο.
Χώρια από τις πρόσθετες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν από τα αποφασισμένα πια ευρωπαϊκά ομόλογα έργων. Που θα γίνουν, αλλά ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί το πότε. Ή από τα ευρωομόλογα που έρχονται σήμερα ξανά στην επικαιρότητα κι εμείς τα υποστηρίξαμε από την πρώτη στιγμή. Όλα αυτά δεν τα έχουμε συνυπολογίσει. Αλλά όταν θα γίνουν θα προσθέσουν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας.
Εδώ μιλάμε, όμως για πραγματικές θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
Όχι για ψεύτικες υποσχέσεις, για απραγματοποίητες προσλήψεις στο Δημόσιο. Το Δημόσιο στην Ελλάδα είναι ελλειμματικό. Κόβει δαπάνες και μειώνει θέσεις απασχόλησης. Όποιοι σας τάζουν προσλήψεις στο Δημόσιο, σας λένε ψέματα. Παίζουν με τον πόνο σας. Και προσβάλλουν το φιλότιμό σας… »

Λοιπόν κ. Σαμαρα, μάλλον έχετε ξεχάσει αυτα που σπούδασατε ως οικονομολόγος:
1. Θέτετε ως κύριο εργαλείο για την δημιουργία θέσεων εργασίας το ΕΣΠΑ. Το ΕΣΠΑ είναι εξαιρετικό πρόγραμμα και η χαμηλή του απορροφητικότητα έχει κοστίσει πολυ στη χώρα. Το ΕΣΠΑ απο μόνο του όμως δεν μπορει να δημιουργησει σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη. Το ΕΣΠΑ θα βοηθήσει να στηθούν επιχειρήσεις αλλα δεν μπορει να εξασφαλίσει την επιβιωση τους. Δεν ωφελεί να ανοίξει ένα εργοστάσιο με 100 άτομα προσωπικο, αν δεν δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης στην οικονομία. Δεν ωφέλει αν δεν έχουμε δομές και πολιτικές που θα επιτρέπουν την ανάπτυξη ακόμα και χωρίς ΕΣΠΑ.
2. Σε τι επενδύσεις θα κατευθυνθεί το ΕΣΠΑ; Πως θα χρησιμοποιηθούν τα κονδύλια για να στηθεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας που έχει διαρραγει; Ποια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα θα τονωσουμε με αυτούς τους πόρους; Η Ελλάδα χρειάζεται βιώσιμη ανάπτυξη που να προέρχεται απο τα σπλάχνα της. Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να αγοράζει εισαγόμενα και να παράγει η ίδια. Για να γίνει αυτο δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν προστατευτικά μέτρα έναντι των εισαγόμενων προϊόντων. Το απαγορεύουν οι Συνθήκες. Γιατι δεν προτείνετε στις άλλες χώρες του Νότου της ΕΕ, να ζητήσετε μια εξαίρεση για μια 5ετία; Οι Γερμανοί φορολογουμενοι βέβαια θα είχαν λιγότερες αντιρρήσεις απο τα Γερμανικά εργοστάσια, τις Γερμανικές Τράπεζες και τους «Έλληνες» εισαγωγεις.
Έτσι γίνεται ανάπτυξη, με την προώθηση στοχευμενων επενδύσεων, με την χρήση εγχώριων πόρων, με την αξιοποίηση του επιστημονικού μας προσωπικού. Σε μια χώρα που οι ιατρικές της σχολές ξεχειλίζουν απο φοιτητές που όταν πανε ΕΞΩ διαπρέπουν θα περίμενα ένα σχέδιο για να μετατραπούμε σε ιατρικό και ερευνητικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και όχι απλά για μαρινες(!) και οικοδομη. Στην χώρα με τον περισσότερο ήλιο της Ευρώπης, θα θέλα να ακούσω για το πως θα γινονουμε παγκόσμιο ερευνητικό κέντρο ηλιακής ενέργειας.
Στη χώρα με την Τραγωδία του Ευρυπιδη, την φιλοσοφία του Αριστοτελη, την Αρχιτεκτονική του Ικτινου, τους Θυσαυρους του Αγ. Όρους, θα ήθελα να ακούσω όχι απλά για μαρινες και τουριστικές υποδομές (sic) αλλα για θεματικό τουρισμό, για αρχαίο θέατρο, για την μετατροπή της χώρας και πάλι σε πολιτιστικό κέντρο της Ευρώπης.
3. Αυτο το παραμύθι με την οικοδομή και τα νταραβερια με τους κατασκευαστές επιτέλους πρέπει να σταματήσουν. Όχι κ, Σαμαρα η οικοδομή δεν είναι πλέον η ατμομηχανή μας. Εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα είναι απουλητα , και το 50% των ελλήνων κατέχουν πάνω από ένα ακίνητο . Τα περισσότερα δε απο τα νεοδμητα των τελευταίων δεκαπέντε ετών πουλήθηκαν σε τιμές πολυ πάνω απο τις αναγραφόμενες στα συμβόλαια. Τα τεράστια ποσά φοροδιαφυγής και είσφοροδιαφυγης του κλαδου δεν τολμάτε να τα αναφέρετε. Αντίθετα, με την διαρκή επιβολή χαρατσιών στα ακίνητα προσπαθείτε να πάρετε απο τους ιδιοκτήτες αυτα που δεν πήρατε απο τους κατασκευαστές τόσα χρόνια. Χωρίς να υπολογίζουμε ότι αν συνεχιστεί αυτη η υπερπροσφορα ακινήτων οι τιμές θα κατρακυλήσουν κι άλλο συμπαρασύροντας και τις αξίες των υποθήκευμένων ακινήτων και άρα και την κάλυψη των στεγαστικών δανείων.
4. Ως πρόεδρος της μιας αν των 2 παρατάξεων που βουλιάξαν την χώρα θα περίμενα μια συγνώμη όταν μιλάτε για το δημόσιο τομέα. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάνετε κομματικές προσλήψεις. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ευθύνεστε για τα κενά σε καίριες υπηρεσίες. Μην κουνάτε λοιπόν το δάχτυλο και μετρείστε πόσους ομήρους-συμβασιούχους και η δικη σας παράταξη διόρισε απο το 2004 εώς το 2009, και πόσους μόνιμους προσελαβε.
5. Στη χώρα που βούλιαξε απο το δημόσιο χρέος οι λέξεις ευρωομόλογα και ομόλογα έργου πρέπει να προσφέρονται με προσοχή. Κανείς δεν θα μας τα χάρισε τα λεφτα απο τα ευρωομόλογα. Δανεικά θα είναι. Χαμηλοτοκα , όπως τότε πριν τους Ολυμπιακούς, αλλα δανεικα. Όχι άλλη ανάπτυξη με δανεικα κ.Σαμαρα. Φθάνει.

Δεν θα σας ψηφίσω. Το βασικό χαρακτηριστικό του Ηγέτη σας λείπει κ. Σαμαρα. Ειναι Το οραμα.

Advertisements

One Comment on “Οι 18 προτάσεις Σαμαρά- Η αποδόμηση της προεκλογικής μπουρδολογίας 1: Ανεργία-ΕΣΠΑ-Ευροομολογα”

  1. […] της αποδόμησης των εξαγγελιών του κ. Σαμαρά στο ΕΒΕΑ για την ανεργία και τα μέτρα που θα επαναδιαπραγματευθεί με την […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s