Εφικτή και βιώσιμη πρόταση για τα στεγαστικά δάνεια

Επειδή οι προτάσεις που διαβάζω στα διάφορα κομματικά προγράμματα σχετικά με τα στεγαστικά δάνεια, μου φαίνονται ελλείπεις καταθέτω εδω και την δικη μου. Δεν την θεωρώ τέλεια την θεωρώ όμως μια βαση για νια βιώσιμη και εφικτή λύση:

1. Δράση 1η: τυχόν καταναλωτικές οφειλές και εφόσον υπάρχει στεγαστικό δάνειο μετατρέπονται σε δάνεια με εμπραγματες εξασφάλισεις.
2. Καταναλωτικές οφειλές ύψους ίσου με το ποσό που έχει αποπληρώσει ο πελάτης στο στεγαστικό του μετατρέπονται σε στεγαστικο με επιτόκιο ίδιο με του στεγαστικου χωρίς να απαιτείται πρόσθετη εξασφάλιση .
3. Οι υπόλοιπες τοκίζονται με ένα επιτόκιο 2% πάνω απο το στεγαστικό
4. Κατοπιν των ανωτερω τα στεγαστικά ληξεως πέραν των 10 ετών εισέρχονται σε μια περίοδο χάριτος διαρθρωμενη ως εξής:
α. Τα 3 πρώτα χρόνια η δόση δεν μπορει να υπερβαίνει το 30% του τρέχοντος εισοδήματος όπως προκύπτει απο τα πιο πρόσφατα μισθολογικά στοιχεία του πελάτη. Κάθε χρόνο Τα στοιχεία επικαιροποιουνται και η δόση αναπροσαρμοζεται.
β. Ποσά που υπολοιπονται για είσπραξη λόγω του κανόνα του 30% κεφαλαιοποιουνται στο τέλος της τριετίας.
γ. Απο τον τέταρτο μέχρι τον 10ο χρόνο η δόση διαμορφώνεται στο 40% του εισοδήματος με τα επιπλέον ποσά να κεφαλαιοποιουνται κάθε χρόνο. Στο τέλος της δεκαετίας και αν η κανονικη δόση που προκύπτει είναι μεγαλύτερη απο το 45% του εισοδήματος του πελάτη, το ήμισυ των κεφαλαιοποιημενων διαφορών διαγράφεται και η δόση διαμορφώνεται στα κανονικά επίπεδα εκτός εάν το ατομικο εισόδημα του πελάτη μετά και την αφαίρεση των δόσεων είναι μικρότερο απο 600 ευρω/μηνιαίως. Σε αυτήν την περίπτωση ο δεκαετία κύκλος της ρύθμισης επαναλαμβάνεται. Για ανέργους και για όσους στερούνται εισοδήματος ο κύκλος της ρυθμισης έχει 12ετη διάρκεια. Τα 2 πρώτα χρόνια είναι περίοδος χάριτος, με τον 1ο χρόνια να μην περιλαμβάνει καταβολές και τον δευτερο να έχει μια συμβολική καταβολή των 50 ευρω/μήνα.

δ. Τυχόν κεφάλαιο που διαγράφεται απο τα μη λόγισμένα ποσά, καλύπτεται κατα το ήμισυ απο κρατικα ομόλογα.

ε. Μοναδική ίσως προϋπόθεση όλη η ρευστότητα του πελάτη (αγορές, μισθοδοσία , συντάξεις ,πληρωμές, να διεκπεραιώνεται μέσω της τράπεζας για ενίσχυση της ρευστότητας.

Με αυτο το σχέδιο η ταμειακή επιβάρυνση του δανειολήπτη πέφτει συνάρτηση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ τυχόν διαγράφομενα ποσά επιβαρύνουν τόσο τις τράπεζες όσο και το κράτος, δυο βασικούς υπεύθυνους για τον υπερδανεισμό της τελευταίας δεκαετίας.
Εννοείται πως όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να συζητηθούν με την ΕΚΤ και την ΕΕ καθώς πιθανόν να απαιτήσουν κάποια ανοχή ως προς τους δείκτες που πρέπει να τηρούν οι Ελληνικές Τράπεζες.
Επιπλέον για να είναι τα παραπάνω εύκολα εφαρμόσιμα, για τα νέα βαρη που τυχόν εγγραφούν με αυτην την ρυθμιση, τα τυχόν δικαστικά έξοδα θα ναι μειωμένα κατα 50% ενώ υποθηκοφυλακεία και γραφεία κτηματογράφησης δεν θα εισπράττουν σχετικά τέλη.

Advertisements

One Comment on “Εφικτή και βιώσιμη πρόταση για τα στεγαστικά δάνεια”

  1. […] Σχόλιο : Καθαρή προεκλογικη αερολογία. Απευθύνεται στα νοικοκυριά και λέει αυτό που θέλουν να ακούσουν. Το πώς θα το επιβάλλετε στις τράπεζες, αν το έχετε συζητησει κλπ, ουτε λέξη. Για μια πλήρη αντίστοιχη μη κομματική πρόταση δείτε εδώ. […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s