H δραχμή είναι καταστροφική επιλογή για τον τόπο;

Δεν είμαι δραχμολαγνος. Μεγάλωσα σε μια εποχή όπου η δραχμή υποτιμούνταν κάθε τόσο. Ο πληθωρισμοσ ηταν στα υψη. Το 1993 η μάνα μου, μου κλείσε κάτι λεφτά με 20%. Τα αυτοκίνητα ήταν ακριβά, κάθε εισαγόμενο είδος ήταν ακριβό. Η Ελλάδα όμως είχε ακόμα εγχωρια παραγωγή σχετικά προστατευμένη, έκανε εξαγωγές, τα ασιατικά προϊόντα ήταν άγνωστη λέξη. Τα εγχώρια προϊόντα ήταν φθηνά σε σχέση με τους πληθωριστικους μισθούς . Η μάνα μου δούλευε σε βιοτεχνία και μαζί με υπερωρίες και Σαββατα επαιρνε κοντά στις 200.000δρχ κάθε μήνα. Η εβδομαδιαία βόλτα στο σουπερμάρκετ δεν κόστιζε ποτε πάνω απο 5-6 χιλιαρικα, ένα κιλό σαρδέλες είχαν 100 δρχ/κιλο και το ψωμί 20δρχ. Μια καλή τηλεόραση ήθελε 2 μισθούς και για δάνεια ούτε κουβέντα. Δεν ζούσαμε πλούσια, αλλα δεν χρωστούσαμε πουθενά και δεν μας έλειπε και τίποτα βασικό. Οι λογαριασμοί πληρωνονταν στην ώρα τους. Δεν είμασταν πλούσιοι αλλά φτωχούς δεν μας έλεγες. Είκοσι χρόνια μετα η μάνα μου παίρνει 250.000δρχ σύνταξη, το ψωμί κάνει 340δρχ , η σαρδέλα 2000δρχ, μια βολτα στο σουπερ 17000 και μια τηλεόραση 100.000δρχ! Κάποιοι θα πουν ότι τα παραπάνω είναι απλοικός λαϊκισμός.
Ξεχνούν ότι τα παραπάνω είναι η καθημερινή οικονομία χιλιάδων μη μορφωμένων οικονομικά ανθρώπων που τους ψηφίζουν για να διατηρούν σταθερή τη σχέση μισθός προς δαπάνες η να τη βελτίωνουν. Εξάλλου απο ποτε είναι λαϊκισμός η αλήθεια;
Είναι προφανές ότι κάτι πηγε και παει στραβά.
Ως νεαρός σπουδαστής οικονομικών το 2001 ήμουν υπέρ του ευρω. Και ίσως να μαι ακόμα. Και ως οικονονολογος αναγνωρίζω τους κινδύνους και τα ρίσκα από μια ατακτη επιστροφή στη Δρχ.
Όμως, ´περα απο οικονομολόγος είμαι και πολίτης. Απαιτω λοιπόν από τους πολιτικούς μου ψυχραιμία και πάνω απο όλα υπευθυνότητα. Όλοι εσείς που φωνάζετε ότι θα ναι καταστροφή μια επιστροφή στη Δραχμή , γεγονός βέβαιο κατ´εσας αν ψηφιστούν πρώτοι στις εκλογες οι κκ Καμμενος και Τσιπρας, ανήκετε στα κατ´ εξοχή υπεύθυνα για την κατάσταση της οικονομίας κομματα. Απαντήσετε μου λοιπόν:
1. Ποιος έφερε την χώρα μισό βήμα πριν την έξοδο από το ευρω;
2. Ποιος την υπερχρέωσε
3. Ποιος άφησε ασύδοτη την αγορα με την είσοδο του ευρω;
4. Ποιος στο όνομα του ευρω έχει φθάσει την ύφεση στο 6%;
5. Πόιος αποβιομηχάνισε τη χώρα, κατέστρεψε τον παραγωγικό ιστό και εκμηδενισε τις εξαγωγές τόσο ώστε να καθίσταται καταστροφική η έξοδος της χώρας έπι το ευρω λόγο της απίστευτης εξάρτησης μας απο τις εισαγωγές;

Αυτοί που κατέστρεψαν την χώρα, δεν δικαιούνται να απειλούν με καταστροφή. Με αγαστή υποτέλεια προς τους ισχυρούς της ευρωζώνης και των επιχειρηματικών λόμπι, σκλάβωσαν την χώρα στο ευρω. Με επιδεξιότητα την κατέστησαν όμηρο. Με ανεύθυνες πολιτικές κατάφεραν να μην μπει ποτε στην ψυχη των ελλήνων το ευρω, να θεωρείται πάντα ξένο σώμα.
Οι υπεύθυνοι πάντως είναι τόσο σίγουροι ότι οι πολιτικές τους είναι σωστές που δεν έχουν ούτε ένα σχέδιο πρώτων ενεργειών σε περίπτωση που παει κάτι στραβά, για μετριασμό των επιπτώσεων. Λογικό γιατι οι περισσότεροι που συμμετέχουν στα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων δεν έχουν διαχειριστεί ποτέ ούτε περίπτερο, ούτε θα βρισκόταν εύκολα εργοδότης να τους εμπιστευθεί.
Μην σας ξεγελούν οι δημοσκοπήσεις. Ο κόσμος δεν θέλει το ευρω. Αλλα έχει επίγνωση του που βρίσκεται και τι σημαίνει η αποτονη και ατακτη επιστροφη στη Δραχμη.
Δεν θα ανεχθεί όμως άλλες θυσίες για το καλο της ευρωζώνης, δεν θα ανεχθεί τα κομματα που τον έφθασαν εδω.
Η υπομονή τελείωσε

Advertisements


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s