Πολιτική δεν είναι μόνο το Μνημόνιο Μέρος 2ο

 

Στο πρώτο μέρος αναφέρθηκα στο θέμα των κοιτασμάτων που έχει η χώρα και στο ρόλο που παίζουν ή θα παίξουν στην πορεία μας προς την έξοδο της κρίσης. Αυτό το γεωπολιτικό παιχνίδι όμως είναι δεδομένο ότι πέρα από οικονομικό είναι, ίσως κυρίως, ένα παιχνίδι στρατιωτικής ισχύος και αποτροπής.

Είναι δεδομένο ότι η Τουρκία θα φέρει κάθε είδους αντιρρήσεις στην πραγμάτωση της συνεργασίας της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ και την ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ. Η ένταση θα κλιμακωθεί, ίσως υπάρξουν προκλήσεις.

Κανείς από τους περισπούδαστους άνκορμεν των λαλίστατων ελληνικών ΜΜΕ δεν ρωτά τους επίδοξους πρωθυπουργούς όχι αν θα ανακηρύξουν ΑΟΖ αλλά τί σκοπεύουν να κάνουν μετά. Κανείς δεν ενημερώνει τον λαό για το πόσο σημαντική είναι η ανακήρυξη της ΑΟΖ αλλά και πόση ένταση μπορεί να προκαλέσει. Μιλάμε για πετρέλαιο και αέριο και ξέρουμε τί έχουν προκαλέσει. Κανείς από αυτους που εώς τώρα κυβέρνησαν δεν μας αποκαλύπτει ποια είναι η στάση του ΝΑΤΟ σε αυτό το θέμα και πως προτίθεται να υπερασπιστεί το δικάιωμα της χώρας μας στην ανακήρυξη της ΑΟΖ. Κανείς δεν μας λέει αν έχει θέσει το θέμα στους δανειστές μας. Κανείς δεν έχει τολμήσει να αναφέρει ότι τα σύνορα μας είναι και σύνορα της Ευρωζώνης και ότι αν οι δανειστές και εταίροι μας πιστεύουν όντως στην εννοια της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης θα πρέπει να μας βοηθήσουν, να μας στηρίξουν και να μας προστρέξουν στο θέμα της ΑΟΖ και της προστασίας της.

Κανείς δεν αναφέρεται σε αυτά τα στρατηγικής σημασίας για τον τόπο θέματα.  Είναι άσχετοι; Όχι όσο φαίνεται. Το πιο πιθανό είναι ότι έχουν ήδη συζητήσει, το πιο πιθανό είναι ότι με την οσφυοκαμπτική τους στάση παρέδωσαν το επιχείρημα στοςυ δανειστές, οι οποίοι απειλούν με μη στήριξη σε περίπτωση μη εφαρμογής. Αντί να πάρουμε έμπρακτη στήριξη πριν την υπογραφή και τη δέσμευση της χώρας, το πιο πιθανό είναι ότι με ραγιαδισμό σκύψαμε το κεφάλι.

Πολιτική δεν είναι μόνο το μνημόνιο. Απλά έτσι συμφέρει ορισμένους να φαίνεται.

Advertisements


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s