Παγκόσμιος Οικονομικός Πόλεμος-Η καπιταλιστική άποψη περί ηθικής

Δεν μου αρέσει όταν χρησιμοποιώ εκφράσεις όπως το καπιταλιστική αλλά κάποιες φορές είναι αναπόφευκτο. Εξάλλου είναι τόσο προκλητική η ηθική του κέρδους που αποζητά τον χαρακτηρισμό καπιταλισμός με κάθε δυνατή αρνητική έννοια του όρου. Η Έλλάδα βρίσκεται εδώ και 2.5 χρόνια στο χείλος της χρεωκοπίας. Το οτι γλιτώνει δεν οφείλεται στις δυνατότητες της ουτε σε φιλανθρωπία. Την κρατάνε στο χείλος αυτή που άν ήθελαν θα την έσωζαν με μία κίνηση ή θα την έριχναν στο γκρεμό με ένα φύσημα.

Ακούμε χίλια δυο επιχειρήματα όλο αυτό το διάστημα που ξεχειλώνουν την ηθική, την ξεχειλώνουν γιατί χρήματικό κέρδος και ηθική είναι 2 έννοιες που δεν συμβαδίζουν όταν μιλάμε για χρηματοπιστωτικό κέρδος. Πολλοί μάλιστα κατηγορουν τις δυνάμεςι της αριστεράς ότι με τα επιχειρήματα τους εχουν ενοχοποιήσει το επιχειρηματικό κέρδος κια διώχνουν επενδύσεις.

Γιανα εξετάσουμε λοιπόν αυτήν την περίφημη ηθική του κέρδους των αγορών. Οι αγορές είναι αυτές που έχουν δημιουργήσει προϊόντα τζόγου, και στοιχηματίζουν στην χρεωκοπία μιας χώρας την στιγμή που έχουν όλα τα εργαλέια για να την προκαλέσουν. Μόνο που η χρεωκοπία μιας χώρας δεν σημαίνει λογιστικές ζημίες στο ταμπλό ενός χρηματιστηρίου. Σημαίνει φτώχεια, πείνα, ανεργία, κλεισμένες επιχειρήσεις. Πόσο ηθικό είναι αυτό; Και γιατί είναι ανήθικος αυτός που θα πει ότι προκειμένου να διαλύσει την κοινωνική συνοχή, διαλέγει να αθετήσει τις υποχρεώσεις του. Γιατί, κάποιοι πολιτικοί μας ταγοί, με ύφος χιλίων καρδιναλίων μας μαλώνουν ότι δεν πρέπει να αθετήσει η χώρα της δεσμέυσεις της λες και έχουμε να κάνουμε με τον φιλάνθρωπο γείτονα που μας βοηθά αφιλοκερδώς.

Ας το παραδεχθούμε, οι παγκόσμιες αγορές, αυτός ο άυλος τρομοκράτης, δουλευουν σε καθεστώς μόνιμης πολεμικής σύρραξης. Δεν υπάρχει συνεργασία. Δεν υπάρχει φιλία. Για κάθε ένα εκατομμύριο κέρδους, υπάρχουν ενα εκατομμύριο ζημίες. Όταν σε αυτό το καάνι η πίεση αυξάνει τότε την εκτονώνουν στα κράτη, που πλέον δείχνουν αδύναμα, στα κράτη που δεν μπορουν να αποκομίσουν άμεσα κέρδη από την συναλλάγή τους με τις αγορές. Ακόμα και αν χρεωκοπήσουμε, για ένα διαστημα θα είμαστε χαμένοι, ενώ την επομένη της χρεωκοπίας μας κάποιοι θα έχουν χάσει και κάποιοι θα έχουν κερδίσει.

Βρισκόματε λοιπόν στην μέση ενός ανηλεή οικονομικού πολέμου.Και όσοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι ο πόλεμος είναι μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής με το βλέμμα στραμμένο σε Μόσχα και Πεκίνο απλά εθελοτθυφλεί. Όποιος θεωρεί οτι τα μνημόνια και η τα πακέτα διάσωσης δεν έχουν σχέση με την γεωπολιτική μας θέση, με την γεωπολιτική μας ισχύ και με το ενεργειακό σκάκι στην σκακιέρα της Ανατλικής Μεσογείου είνα απλά επικίνδυνος. Και όποιος θεωρεί ότι στην ζυγαριά βναραίνει για τον Έλληνα το ευρωπαϊκό συμφέρον πιο πολύ από ότι το Εθνικό είναι βαθειά νυχτωμένος .

Το θέμα πρέπει να τεθεί ωμά και σταράτα από την επόμενη κυβέρνηση στους εταίρους μας.Δεν χωράνε ηθικοί ενδοιασμοί. Ή μας στηρίζετε ουσιαστικά να σταθούμε στα πόδια μας και αλλάζετε γενικά την οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης, ή αθετούμε μονομερώς τις δεσμεύσεις μας, στην προσπάθεια να προστατευθούμε από το να μετατραπούμε στις παράπλευρες απώλειες του Παγκόσμιου Οικονομικού Πολέμου . Είναι καιρός να εκμεταλλευτούμε την διαπραγματευτική μας ισχύ. Τα διλλήματα δεν πρέπει να μας φοβίζουν. Να θυμόμαστε ότι πάντα υπάρχουν πρόθυμοι συνέταιροι για ένα γωνιακό μαγαζί. Και να το θυμίζουμε και στους εταίρους μας.

Advertisements

One Comment on “Παγκόσμιος Οικονομικός Πόλεμος-Η καπιταλιστική άποψη περί ηθικής”

  1. Ο/Η Πέτρος Δ. λέει:

    Θεμότατα συγχαρητήρια για την ευστοχία και την κρυστάλλινη αλήθεια του άρθρου σας. Χάνουμε χρόνο γιατί έχουμε σπιθαμιαίους πολιτικούς που ασχολούνται με τα του οίκου τους και όχι με τα του Οίκου μας. Χρειαζόμαστε επειγόντως ηγέτη αναστήματος ενός Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον ή ενός Τάσσου Παπαδόπουλου! Όλα τα άλλα …γίνονται.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s