Περί βαλτών οικονομολόγων

Την ιδέα γι αυτό το κείμενο μου την έδωσε μια στιχομυθία που έιχα με έναν φίλο στο twitter, αναφορικά με τις απόψεις δίαφορων οικονομολόγων ελλήνων και ξένων σχετικά με την πιθανότητα χρεωκόπιας, σχετικά ακόμα και με την πιθανότητα να αποτελεί λύση η χρεωκόπια στο πρόβλημα της χώρας.

Το νόημα της κουβέντας ήταν αν και σε ποιο βαθμό οι διάφοροι οικονομολόγοι είναι και κατά πόσο «βάλτοί» , δηλαδή δημοσιεύουν και υποστηρίζουν τις συγκεκριμένες απόψεις εκπροσωπόντας συμφέροντα και διάφορα funds.

Για να πω την αλήθεια με έχει απασχολήσει και μένα. Έχω αναρωτηθεί. Αλλα βαρέθηκα αυτο το παιχνιδάκι συμφερόντων. Είμαι ένας απλός βαρέως φορολογούμενος Έλληνας μισθωτός που υπόκειμαι σε διαρκείς θυσίες με ασαφή σκοπό:
1. Να μείνει η χώρα εντός ευρω;
2. Να σωθεί η Ευροζωνη; (είναι σαφές ότι είναι άλλο το επίπεδο θυσιών)
3. Να αποκτήσει η Ελλάδα ανάπτυξη;

Έχω καταλάβει φυσικά ότι κάποιοι θα βγάλουν κάποια τρίς αν η Ελλάδα χρεωκόπησει και βγει από το ευρω. Και κάποιοι θα χάσουν. Και το ανάποδο . Αν όμως οι επιστημονικές απόψεις χρησιμοποιούνται για εφελκυσμο και προπαγάνδα, αυτο δεν αλλάζει ότι η επιστημονική λύση μάλλον είναι μία και εξαρτάται απο το ζητούμενο που τίθεται.
Προσωπικά μετά από τόση «ευρωπαικη» αλληλεγγύη όλα αυτά τα χρόνια δεν δίνω δεκάρα για την συνοχή της ευρωζώνης.

Δεν δίνω δεκαρα ποιος χάνει και ποιος κερδίζει από κάθε επιλογή. Το δικό μου ζητούμενο είναι ποιος δρόμος οδηγεί στην οικονομική αυτάρκεια, στην βιώσιμη ανάπτυξη και στην κοινωνική γαλήνη. Για την χώρα μου και μόνο. Αυτό ψάχνω και μου είναι αδιάφορο αν θα ναι εντός η εκτός ευρωζώνης, με ευρω ή δραχμή.
Το ότι μέχρι τώρα οι επιστημονικές – αριθμητικέσ προσεγγίσεις που βλεπω μιλάν , οι περισσότερες και απο τους μεγαλύτερους οικονιμολόγους στα 4 σημεία του ορίζοντα, για ανάπτυξη μόνο μέσα απο χρεωκόπια μπορει να λέει κάτι ή και τίποτα.

Η άποψη του ευρω χρησιμοποιεί αριθμητικά δεδομένα που αφορούν το κόστος για τη Γερμανία, τη Γαλλία, το ΔΝΤ , τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Μου λέει τι θα χάσουν κάποιοι αν η Ελλάδα βγει από το ευρω, αλλά όχι το έχει να κερδίσει η Ελλάδα από το να μείνει.

Νιώθω όμηρος ενός διλλήματος. Το κακό είναι ότι, ότι και να διαλέξω παραμένουν ασαφή τα κέρδη μου, ενώ από παντού με κύκλων όταν απειλές για τις ζημίες των άλλων.

Advertisements


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s