Εθνικός Στρατηγικός Σχεδιασμός : Καθορισμός Εθνικών Στρατηγικών Στόχων

Ο Εθνικός Στρατηγικός Σχεδιασμός όπως αναφέραμε και σε άλλο άρθρο δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς Εθνικούς Στόχους. Ή για την ακρίβεια, υπάρχει για να εκπληρώσει τους Εθνικούς στόχους. Στο πρώτο άρθρο για τον Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό παρουσιάστηκαν τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι Εθνικοί Στρατηγικοί Στόχοι. Εδώ, θα συζητήσουμε για την διαδικασία επιλογής , προσδιορισμού και περιγραφής και ελέγχου επίτευξης των στόχων αυτων.

Επιλογή Εθνικών Στρατηγικών Στόχων
Όπως έχουμε ξαναπει οι Εθνικοί Στρατηγικοί Στόχοι δεν μπορούν να συνδέονται με ένα κόμμα ή με μια ιδεολογία. Πρέπει να είναι σαφώς πιο γενικοί ωστε να είναι δυνατή η επίτευξη τους ανεξάρτητα από την ιδεολογική κατεύθυνση της πολιτικής που ακολουθεί η εκάστοτε κυβέρνηση.
Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία επιλογής στόχων πρέπει να είναι υπερκομματική. Στην σημερινή πολιτειακή μορφή της χώρας αυτό θα μπορουσε να γίνεται ή διαμέσου επιτροπών ή με τουλάχιστον 2/3 πλειοψηφία της βουλής. Και πάλι όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Με μια δεδομένη κυβερνητική πλειοψηφία, ο κίνδυνος να χειραγωγηθεί η διαδικασία από συγκεκριμένη παράταξη είναι πραγματικός. Αυτό ας κρατηθεί ώς υποσημείωση γιατί η θέσπιση ενός συνταγματικά ορισμένου Οργάνου Καθορισμού Εθνικών Στόχων αποτελεί έναν από τους λόγους για τους οποίους η κατάρτιση Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου πιθανότατα απαιτεί ίσως και ριζική αναθεώρηση του συντάγματος.
Προσδιορισμός Εθνικών Στόχων
Αφού καθορισθεί η διαδικασία επιλογής πρέπει αυτοί οι στόχοι να προσδιορισθούν. Η διάταξη των στόχων είναι πυραμιδοειδής. Υπάρχουν οι Εθνικοί Στρατηγικοί Στόχοι η οποιοί δεν μπορουν να είναι πάνω από 5 σε βάθος εικοσαετίας. Κάτω από αυτους τίθενται οι κατά τομέα Εθνικοί Στόχοι. Οι τομείς στους οποίους ανατίθενται στόχοι πρέπει να καθορίζονται σαφώς στο Σύνταγμα και για την αλλαγή τους να απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος. Όταν μιλάμε για τέτοιοθς στόχους εννοούμε Στρατηγικούς Στόχους πχ στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της εξωτερικής πολιτικής. Υπάγονται και αυτοί στο κανόνα περί ακριβούς μέτρησης και προσδιορισμού ώστε να είναι μετρήσιμοι και επαληθεύσιμοι.

Έλεγχος επίτευξης Εθνικών Στρατηγικών Στόχων
Ο έλεγχος επίτευξης των στόχων του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου είναι μια διαδικασία που εκτελείται ανα τριετία. Τα αποτελέσματα αξιολογούνται από το αρμόδιο συνταγματικά ορισμένο όργανο Ελέγχου Απόδοσης Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, το οποίο σε περίπτωση αποκλίσεων εισηγείται τυχόν αλλάγες και αναπροσαρμογές στο όργανο Καθορισμού Εθνικών Στόχων.
Σε επόμενο, άρθρο θα περιγράψουμε την κατάρτιση του χρονοδιαγράμματος εφαρμογής του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου

Advertisements


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s