Αριστερά. Γιατί τη φοβούνται;

Με το που χάραξε η 7η Μαϊου και διαφάνηκε η πιθανότητα αριστερής κυβέρνησης το σύμπαν σείστηκε. Σε Ελλάδα και Ευρώπη ξαφνικά μεγαλύτερος φόβος μοιάζει η Αριστερή κυβέρνηση παρά η τροποποίηση του Μνημονίου. Κανείς δεν θέλει την Αριστερά ως κυβερνητική επιλογή. Λοιδωρουν τους Έλληνες για την επιλογή τους να φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ 2ο κόμμα, τους απειλούν, τους χαρακτηρίζουν ανώριμους. Ακόμα και αναδιαπραγμάτευση στο μνημόνιο υπόσχονται με την ελπίδα ότι η κυβέρνηση που θα σχηματισθεί δεν θα είναι αριστερή.

Γιατί τέτοιος φόβος; Οι λόγοι είναι πολλοί. Η συντηρητική Ευρώπη δεν θέλει εναν επαναστατικό κυβερνητικό πυρήνα στο μαλακό της υπογάστριο. Η Ευρώπη που ακόμα δεν έχει ξεπεράσει την κρίση, φοβάται τυχόν αριστερή αφύπνηση στο κέντρο της. Ήδη η Γαλλικη αλλαγή είναι υπεραρκετή αν και συστημική. Η Ευρώπη της λιτότητας και της γερμανικής πειθαρχίας τρέμει την διαφορετική μη ομοιγενοποιημένη άποψη.

Δεν ειναι όμως μόνο αυτό. Η Ευρώπη φοβάται την αριστερά, ειδικά την Ελληνική, για έναν άλλο παράξενο λόγο. Η ελληνική αριστερά εδώ και χρόνια φοβάται πολύ περισσότερο τον εαυτό της, περισσότερο από όσο την φοβάται η Ευρώπη. Εδώ και χρόνια εξέφραζε απλά καταγγελίες. Φταίνε οι ισχυροί, τα ΜΜΕ, ο καπιταλισμός, η συντηρητική ευρώπη. Τόμοι ολοκληροι έχουν γραφεί με το αριστερό μελάνι να περιγράφει ποιοι φταίνε αλλά ποτέ με σαφήνεια το τι θα γίνει αν μια μέρα κυβερνήσουν. Δεν πίστευαν κατα βάθος ότι θα γίνει. Να όμως που οι ανάγκες του λαού το απαίτησαν. Και δυστυχώς η αριστερά δεν φαίνεται έτοιμη.

Advertisements


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s